Flyrejse med børn

I Facebook gruppen Aarhus Mor delte en af de skønne mødre i begyndelsen af juni 2017 et oplæg om at rejse med børn . Hermed videregivet sammen med mine egne og andres tips til rejser med børn. Flere tips gælder både ved fly- og bilture.

Tilføj gerne selv egne tips under kommentarer.

Fra Kamma:

Hello ladies!

Hvis der er nogle af jer, der skal rejse med jeres barn for første gang, så har jeg lige lavet en liste med ting, jeg godt ville have vidst, inden min kæreste og jeg, skulle rejse med vores krudtugle af en datter:

Gode ting at vide, når man skal rejse med sit barn:

 • Når du laver en lækker madpakke til turen, fordi at maden kan være med til at holde humøret ved lige hos den bette (under 2 år), så smid den IKKE ud inden security – Man må tage både mad og drikke med på flyet, hvis man har et barn med under 2 år.
 • Lav en madpakke til håndbagagen, og lav en madpakke til den “tunge bagage”, da man ikke får samme kvalitetsmad syd på (vær dog opmærksom på at man ikke må indføre mad i alle lande ex USA og Australien). Det kan fx være dåsemakrel, dåsetorskerogn, rugbrød, smør, en god mayo, pålæg som du ved dit barn elsker, pulver-fuldkornsgrød, forskellige tube-grød og tube-smoothie, økofrugt der kan tåle lidt slag (æbler, mango, etc.),
 • Lad være med at gå ind på flyet som de første, det forlænger nemlig bare ventetiden i de smalle sæder. (Kommentar fra Gitte: Hvis man hører at flyet er fyldt, så gå ind som de første – ellers risikerer du at baggagepladsen over din plads er taget så den skal lægges længere væk – hvilket er rigtig irriterende, når man rejser med små børn)
 • Hvis du har et barn med krudt i r*ven, som hellere vil snakke med andre mennesker end at sidde og “dimse” med ting og sager, så begræns “underholdningen” til fx en lege-mobil, en ipad, et par bøger at kigge i, og en lille pose, hvor man kan gemme lidt forskellige ting såsom et par halskæder, armbånd, eller andet der er spændende for dit barn (som man så kan kigge på sammen).
 • Sørg for at din håndbagage er nem at fragte rundt, samt nemt at pakke ud i securityen.. Det er skide stressende at stå med et barn på armen, imens der er kø bag een, og en security-mand hundser med en.
 • Man skal huske SÅ meget, når man skal afsted med et barn, men man må altså ikke glemme de gængse regler for at flyve, som fx alt væske skal synliggøres og kommes i en pose. (Her vil jeg anbefale at man bare begrænser mængden af væske i håndbagagen og propper den i den “tunge bagage” i stedet).
 • Bøtter er godt at have med – vælg noget, som kan pakkes ind i hinanden, så det fylder mindst muligt. Det er nemlig super dejligt at kunne lave en madpakke til sit barn, når man skal på turist-tur. På den måde har man lettere ved at huske spise-rutiner, og ender ikke med at stå tomhændet, når barnet er sulten. (Man kan altså ikke bare lige gå ind og købe baby-venlig mad, når man er på farten i fx Spanien).
 • Vandflaske! Vand vand vand
 • Hvis der er 30 grader, der hvor du skal hen, så er HELT løst og tyndt sommertøj rigtig godt at have med! – så kan man altid komme lidt ekstra ovenpå dette, men en normal bomuldsbody kan altså godt være for varm, særligt, hvis man har en varm baby.
 • Det er lækkert at lave et “overkill” valg ift. solcreme, da du kan have et barn der trænger til at sidde hos dig, når I er på farten, og I måske ikke lige kan gå i skyggen. Så kan man nemmere hvile i at vide, at barnet har en alletiders sunblocker på.. Og så er en solhat uundværlig.

Og sidst, men ikke mindst, sørg for at have en slags madpakke + vand med til dig selv, for en mor/far der er gået sukkerkold, har SVÆRT ved at underholde sit barn – særligt når man er på farten. Så husk lige dig selv også!

P.s. Hvis du er en erfaren rejsende mor, og er uenig med hvad jeg skriver, så fair nok, men jeg har ikke lavet listen for at diskutere, så lav din egen liste bagefter, med det DU synes er godt.
Jeg har lavet min liste udfra det barn jeg har – En krudtugle, der sveder så snart hun står op… Og børn er forskellige, så jo flere der kan komme med gode indspark til den slags forberedelse, jo bedre 🙂

Tusind tak Kamma!

Mine (Gittes) tips

Vi har fløjet både i Europa og over Atlanten flere gange med vores drenge. Eftersom vi boede i Boston, da vores ældste blev født, blev det til nogle ture over Atlanten også med et helt lille barn – og det fører mig til første tip:

 • Husk altid skiftetøj til både baby og dig selv. På de ture, hvor vores søn stadig ikke fik fast føde, fik han hver eneste gang skidt sig selv hele vejen op ad ryggen – så meget at vi bare smed bodyen ud, for hvem gider have den liggende i tasken de næste 7-10 timer? Så giv dem endelig en billig body på, der kan tåle at blive smidt ud, hvis (når!) uheldet er ude – og nå ja – så ville jeg godt have vidst, det der med at en amerikansk åbning betyder, at man ikke behøver at hive en meget ulækker body op over hovedet på babyen (læs det kan kun gå galt). Så billig body med amerikansk lukning. (Se evt. bodyer med amerikaner-lukning her hos Kids-world, der sender med gratis fragt)
 • Vi fandt på anden flyvning ud af, at man godt kan tage en autostol med. Hvis der er plads i flyet, giver de dig et sæde til det, og så kan baby sidde trygt og godt der i sit velkendte sæde. Ved mellemlanding satte vi den bare på en vogn i lufthavnen og havde så nærmest en klapvogn (er der ikke plads, bliver autostolen tjekket ind, medmindre du har købt ekstra plads). Alternativt så book en bassinet på de oversøiske flyvninger – du skal bare være opmærksom på, at babyen skal tages op ved turbulens og når flyet lander og letter.
 • Tag babyens egen dyne med og det samme gælder for de lidt større børn. Vi var i Thailand i januar, hvor vores drenge var 3 og 5 år og begge havde stadig deres juniordyner med. Det var rart både i flyet og på hotellet, hvor der var noget velkendt.
 • Til de 3+ årige kan jeg også anbefale øjenmaske og hørebøffer. Især vores ene barn er meget lydfølsom, så han havde svært ved at falde i søvn med de mange lyde i flyet, men med ørebøffer gik det ufatteligt nemt. Det gjorde også, at han bare sov videre under vores mellemlanding. (Køb evt høreværn hos babygear.dk her)
 • Tag mad med til baby, men spørg endelig også flypersonalet efter babymad. De har altid noget med ombord – bl.a. babymad på glas, frugt m.m Desuden har de mulighed for at varme flaske eller hjælpe med kogende vand.
 • Hvis du malker ud og har mælk med i sutteflaske gennem security, skal du desuden være opmærksom på, at du eller baby kan blive krævet at smage på det, da det anses som en åben flaske. For os var det derfor nemmere, da vi senere gik over til mælkeerstatning, og så havde vi bare de færdigblandede brikker med.
 • Rejser du med barnevogn/klapvong, vil jeg desuden anbefale en taske til at pakke den i. Enten en der passer til vognen eller en airshell. Vi har prøvet at få trykket stellet ved en flyrejse, men fordi klapvognen var i en godkendt taske, fik vi bare et nyt stel uden beregning.
 • Hvis jeg skulle flyve langt med en baby i dag, ville jeg desuden medbringe to klemmer til flyet – det er en lille ting, men hvis man får en bassinet, hvilket kan anbefales, skal man være opmærksom på, at det er lige ved køkkenet i flyet, og baby kan derfor risikere at få lys i hovedet fra køkkenet selvom resten af kabinen er mørkelagt, og så er det godt med klemmer, så man lige kan sætte et tæppe op som afskærmning.
 • Medbring en bæresele. Man har altid en masse at slæbe på, så hvis du kan have baby på dig, har du to frie hænder. Det er meget forskelligt, hvornår du skal tjekke klapvogn ind – selvom den i princippet kan gate-chekkes. Derudover er det ikke altid, den er der ved mellemlanding, men først ved destinationen, og så er det rart at have et andet sted til baby.
 • Hvis du rejser med lille baby så sørg for at amme, give sutteflaske eller at barnet har sut i munden, når flyet lander og letter – det hjælper ved tryk i ørene.
 • Og ja det lyder til, at du skal have en hel masse med, når du rejser med baby, men bare rolig babyen må have sin egen håndbaggage med – også selvom man ikke har købt sæde til dem.
 • Underholdning: Begge vores børn har været glade for iPads og bøger. Se tips til gode apps her og overvej derudover et abonnement til viaplay, hvor man kan downloade mange af deres børneprogrammer, så de kan ses offline – det meste underholdning på flyet er jo på engelsk.

Andre tips

 • Medbring små gaver til turen, der kan gøre den lange tur kortere.
 • Køb opgavebøger til de lidt større børn.

Skriv gerne alle jeres egne gode tips til at rejse med børn herunder.

Denne side indeholder links, som en del af et affiliate-link samarbejde med Babygear.dk og Kids-world.dk

Advertisement